GUL LÖK PAJ – Spring onion pie

GUL LÖK PAJ – Spring onion pie
TORTINO DI CIPOLLOTTI – paj av gul eller röd lök i knippe/spring onion pie

Äntligen våren! Och med våren kommer nya grönsaker till affären i Sverige.

Jag har hittar gul lök i knippe (större än salladslök) och har provat en paj med dem.

cipollotti

Eftersom löken ska laga cirka en timma blir de söta.  Jätte god som förrätt eller buffémat.

Buon Appetito!

Francesca/BBitalia

Till 6 portioner (en pajform ca 20 cm i diameter)

Ingredienser:

150 g vetemjöl special (eller 100 g vetemjöl special och 50 g grahamsmjöl)

15 g smör (eller 2 msk olivolja)

4 g salt

80 ml vatten

Fyllning:

5 gul eller röd lök i knippe 

olivolja

1/3 tsk salt

Gör så här:

Nyp ihop smör (eller olja) mjöl och salt till en smuldeg eller gör degen i matberedaren.

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Slå in degen i plastfilm och lägg den i kylen 30 minuter.

Fyllning:

Skölj gul lök och skär i 4 bitar. Steka dem   i en stekpanna med olivolja på låg temperatur cirka 1 timma. Tillsätta vatten då och då om löken torkas. Laga dem med locket. Efter ungefär en timma, ta bort från spisen och låt dem svalna.

Sätt ungen 200°C.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut båda två delar av degen. Lägg en del degen i en smörat  pajform.

Häll fyllning och täcka över med andra del av degen. Stick hål med en gaffel och pensla med olja.

Grädda pajen mitt i ugnen 35-40 minuter.

Serverar rumstemperatur eller kallt.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *